martes, 6 de agosto de 2013

Continuïtat de l'aire


Al curs "Enfocant el So" vam tenir la sort de fer classe a alumnes molt bons i interessats a aprender i millorar amb l'instrument. Va ser fantàstic i tots van acabar amb eines que poden fer-los millorar molt. Un dels punts en què vam posar-hi ènfasi va ser la continuïtat de l'aire. 

L'aire és l'element que ens proporciona el so (sense aire, no hi ha so). Això sona molt lògic i sembla una ximpleria... però hauríem de fixar-nos més en ell per tal de poder tenir un bon so. L'aire ha de sortir d'una manera lliure i controlada i, sobre tot, de manera contínua. Si comparem l'aire amb un arc de qualsevol instrument de corda, entendrem millor què significa això de la continuïtat de l'aire. Si volem tocar una nota llarga, no haurem de canviar la velocitat de l'aire (ni la quantitat), així com un violinista hauria de fer-ho amb el seu arc.

Aquestes interrupcions de la continuïtat de l'aire no són solament importants a les notes llargues, sino també a qualsevol tipus de passatge. Si volem tenir un bon lligat haurem de bufar de manera contínua per tal que no se sentin talls en els canvis de notes... I si tenim un passatge amb notes articulades, també haurem de bufar aire constantment perquè no hi ha una bona articulació si l'aire no viatja de manera contínua.

Feu notes llargues (Sonorité, per exemple) i fixeu-vos en el vostre aire. Aprofiteu aquests exercicis que no presenten dificultats de dits per poder concentrar-vos bé en la vostra columna d'aire. No feu els exercicis perquè sí, s'han d'entendre i aprendre'ls bé. I, sobre tot, ¡pregunteu! Si coneixeu algú que té un bon so... pregunteu-li. Segur que estarà encantat d'explicar-vos com ho fa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario