miércoles, 14 de noviembre de 2012

Aire calent

L'obertura de la gola és molt important per tal de poder treure un bon so a la flauta. La gola i la boca formen la nostra caixa de ressonància i quan més petita sigui més apretat sonarà el so. Ja havia fet algun post parlant del baf i algun altre parlant de com obrir la gola, però no està de més fer-ne un altre per insistir-hi una mica més.

Si bufem davant d'un mirall amb una velocitat molt alta de l'aire, veurem com no formem cap tipus de baf sobre el vidre; en canvi, si ho fem amb una velocitat lenta, es crearà baf. Això de les velocitats va molt lligat a si l'aire surt fred o calent. Només formarem baf al mirall si hi bufem aire calent. Com si fos l'alè.

De la mateixa manera, si fem sonar la flauta amb aire calent, veurem com es crea un baf al visell (més ample en el registre greu, més prim en el registre agut). Curiosament, quan es crea aquest baf guanyem en ressonància... És bo que l'alumne practiqui davant del mirall exercicis de so fixant-se en el baf que es crea en el visell. D'aquesta manera, obrirà gola d'una manera molt natural i intuïtiva. Això de fer-ho d'una manera intuïtiva és molt important, sobretot, per nens més petits... Hem d'entendre que en el món dels nens tot ha de ser molt fàcil... No se'ls ha de carregar amb explicacions científiques sobre què passa a dins la gola mentre toquem, perquè se'n faran un embolic!


Proveu-ho amb alumnes vostres (o fins i tot amb vosaltres mateixos) i digueu-me què us sembla l'exercici!


Fins ben aviat...

No hay comentarios:

Publicar un comentario