viernes, 19 de octubre de 2012

Obertura d'embocadura

Aquí hi ha un gran i apassionant debat. Quant hem d'obrir? Hem de tapar la meitat del forat? Tres quarts? Dos terços oberts?

Això porta grans problemes a molts estudiants perquè s'hi fixen massa. En comptes de fixar-nos en quant estem obrint, ens hem de fixar en com sonem. Si tenim un so petit i ofegat, segurament haurem d'obrir un pèl més d'embocadura i bufar més quantitat d'aire (que no més velocitat...). I, si tenim un so amb poc focus i molt airós, segurament haurem de tancar una miqueta i bufar menys... Tot això són idees que no tenen per què ser una veritat absoluta. S'ha de veure cas per cas... Però el que està clar és que no ens hem de decidir si una cosa la fem bé o malament abans de fixar-nos com sona.

Si la flauta sona bé fent-la sonar amb el nas, doncs endavant. Toqueu amb el nas... No hi ha cap norma escrita sobre com s'ha de fer sonar l'instrument... El que sí que hi ha una idea generalitzada sobre com ha de sonar.





Pel que explica en James Galway a les seves masterclass d'embocadura, ell tapa la meitat del forat... I no és que tingui un so petit...

No hay comentarios:

Publicar un comentario