lunes, 6 de enero de 2014

Amb el so... sentit comú.

Dels cinc sentits, a la música, el més important hauria de ser l'oïda. Hauria de ser la nostra guia per tal de saber si el que estem fent va per bon camí o no. Ella ens diu si l'afinació és bona, o no; si el so és el que busquem, o no; si anem junts amb qui toquem, o no... Hauria de ser el nostre sentit comú, però molts cops l'oblidem. Ens centrem en les indicacions que ens donen i ens apunten a la partitura (aquí corres, aquí retrasses, aquí desafines) i centrem la nostra feina en el que ens han dit i no pas en el que escoltem, el que sentim. La música és un art que, per a l'intèrpret, passa a l'ara; i la nostra capacitat de reacció és importantíssima per corregir els problemes que surgeixin a la nostra feina. I és per això que hem de treballar l'oïda en el nostre estudi, aprendre a ser crítics amb nosaltres mateixos per tal de ser capaços de millorar el que estem fent a l'acte.

Aquí és on entra la tècnica, la tècnica és una eina molt important que ens ha de permetre fer el que volem fer de la millor manera. És una eina, no pas una finalitat. És per això que sempre hem de comparar-la amb el que ens diu l'oïda, el nostre sentit comú.

La tècnica l'hem de fer nostra i això necessita temps. Però temps de qualitat i bona repetició i amb sentit comú. Hem d'escoltar-nos molt bé i provar de fer petits canvis amb el nostre cos per tal de, com diu el gran Antonio Pérez en el seu Brico Flauta, el cervell creï imatges mentals que ens ajudin a assimilar el que practiquem. Aquestes imatges mentals no tenen per què coïncidir amb la realitat. Això es veu amb el gran tòpic flautístic de "bufa des de la panxa", quan tothom sap que l'aire surt dels pulmons. Jo, per exemple, no penso en això de la panxa, em centro més en el que fa l'aire que no pas en el que fa el meu cos (però això pot ser que no serveixi a tothom).

Aquí, la part més important és que cadascú segueixi les indicacions del seu mestre, escoltant-se bé, per poder crear la seva imatge mental, la seva idea. Ens hem d'escoltar. Hem d'estar-nos temps, si cal, fent una nota i provar coses, fer canvis en el cos en la línia que ens diuen fins aconseguir el so que volem. No hem de conformar-nos amb el que sabem fer, hem d'aconseguir el que volem.

No hay comentarios:

Publicar un comentario