viernes, 17 de agosto de 2012

Sobre la gola

És molt important explicar a l'alumne com obrir la gola... A nosaltres ens pot resultar normal, ja que portem bastant de temps obrint-la o, si més no, sent conscients de com fer-ho... L'alumne, no.

Hi ha diferents exercicis per a obrir la gola... Un podria ser el de cantar i tocar a la vegada. Per a aquest exercici, és important que el protagonista sigui l'aire i no pas el so que produim amb les cordes vocals. Tot i que estiguem fent aquest so mentre ens sona la flauta, el so real que li treiem a l'instrument ha de ser el millor possible. Si no, és com si no féssim res. Ara bé, un alumne que comença a fer aquest exercici necessitarà una mica de temps per a ser-ne conscient i poder controlar tot el que passa amb l'aire i el so de la gola i el de la flauta.

Per a prendre consciència del que fem per a obrir la gola, va bé que l'alumne sàpiga obrir-la sense haver d'estar tocant. Per a obrir la gola, bàsicament, el que fem és baixar la nou. Aquest moviment és el mateix que fem quan empassem. Si ho voleu provar mentre llegiu aquestes línies, serà fantàstic... Si us proposeu empassar una mica de saliva ara mateix, veureu que, mentre empasseu, la tràquea fa un moviment cap a adalt i després cap a abaix... intenteu mantenir l'última posició... Doncs bé, aquesta és la bona.

De la mateixa manera, podeu provar a dir als vostres alumnes que agafin aire molt profundament... però de manera que se senti un so greu mentre entra aire... Quan més greu sigui el so, més oberta estarà la gola... El que hem d'intentar és que mentre bufem, conservem la mateixa obertura.


Demà... següent classe!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario