miércoles, 1 de agosto de 2012

Els harmònics


Els harmònics són una eina d'estudi molt útil per a alliberar el so i donar-nos una sensació més clara del treball de la columna d'aire per a poder tenir un millor legato. Almenys jo ho faig servir durant el meu estudi diari per a això... i noto una millora en el passatge després de l'exercici. A part, fer exercicis d'harmònics també ens poden donar aquell puntet al llavi que ens permetrà tenir uns diminuendos fantàstics tenint un molt bon control del so fins el moment en què decidim apagar el so.

Molts cops, a passatges amb intervals (amb salts) grans, en comptes de buscar el so només amb l'aire, ens oblidem del suport i fem servir uns altres músculs per a suplir-lo. Això el que ens provoca és que tinguem un so poc agafat, amb falta de velocitat d'aire... Al posar-li més resistència a la nota (gràcies a l'harmònic) ens veiem obligats a bufar amb més velocitat per a que el so de l'harmònic sigui més obert... Hem de tenir la sensació que estem buscant la nota amb l'aire.


Si estudiem un passatge en el que veiem que tenim dificultats amb el so degut als salts que hi ha, podem estudiar-lo amb harmònics i, a continuació, fer-lo amb les digitacions reals. Inclús podem afegir-lo a la llista d'exercicis de so: sonorité amb harmònics. És molt important, però, que mentres fem l'exercici, busquem un so gran i gros amb l'harmònic; mai ofegat i petit.


Demà hi haurà classe, de nou, i... espero gravar-la, aquest cop...


Us deixo un petit video.


No hay comentarios:

Publicar un comentario