viernes, 3 de agosto de 2012

Suport


Tenim clar que el suport és una força que ens ajuda a bufar d'una manera contínua però... què és?

Aquesta pregunta ens l'hem feta molts de nosaltres en el moment en què el nostre professor comença a parlar-nos del suport. Jo, particularment, m'he tropat amb respostes bastant diverses:

- Suport és posar la panxa dura i bufar.
- Suport és mantenir la caixa toràcica sempre oberta.
- Suport és bufar de manera contínua.
...
...

Sens dubte, tots tenim una idea de què és el suport, alguns la compartim i d'altres no. La Júlia Gállego, la meva professora durant el superior, ens va dir molts cops que la sensació de suport a la flauta l'havíem de crear nosaltres, a diferència d'altres instruments de vent que tenen algun tipus de resistència com una canya, o una embocadura que recull els llavis (vent metall). Per a que tinguéssim una sensació com la que poden tenir els oboès, ens demanava que aconseguíssim un tudell d'oboè i que hi buféssim. Al bufar per aquell espai tan petit, podíem comprovar que la zona abdominal es posava en marxa... s'activava...

En un curs d'estiu, un altre professor em va fer fer un experiment. Va proposar-me d'agafar aire i deixar-lo anar tot de cop (amb la boca i la gola obertes), sens cap tipus de pressió (com si deixés anar l'alè a molta velocitat), a continuació em va fer repetir l'experiment però, aquest cop, mentre deixava anar l'aire, havia d'anar tancant la boca fins arribar a una posició de llavis que fos el més semblant a la meva embocadura per a tocar la flauta (sona complicat, però bàsicament és tancar la boca mentre es bufa). Resultat? La zona abdominal s'activa, es posa en marxa...

Un altre professor que vaig tenir, bastant obsessionat amb el vibrato, sempre ens deia que per a tenir el suport activat s'havia de vibrar. Jo, particularment, no comparteixo aquesta afirmació però sí que és cert que és impossible vibrar sense tenir suport. Si vibrem sense suport, només podem fer-ho de gola... i si vibrem de gola estem tancant el conducte de l'aire... i si tanquem el conducte de l'aire, perdem qualitat de so... i això no ens interessa en absolut.


A les classes amb la Sara, sobre tot a les primeres, em podeu veure posant-li el puny a la zona alta dels abdominals... això m'ho va fer la Júlia molts, molts cops... I no és més que per a activar el suport. Al posar el puny, el suport s'activa i el so es desperta.


Paga la pena.

2 comentarios:

  1. Gracias a vosotros por seguir este blog... Este tipo de comentarios, los e-mails que recibo, los comentarios en twitter y facebook... son los que me ayudan a seguir escrbiendo cada dia. Si no fuese por vosotros, este blig no tendría las 800 visitas que ha recibido.

    ResponderEliminar